Så fungerar ett snabblån

Nyheter

Snabblån, mikrolån eller smslån – oavsett namn menas i stort sett samma sak. Namnet smslån hänger kvar trots att vi lämnat den tid då man skickade låneansökan via sms. Mikrolån kan användas för att beskriva att lånesumman generellt är lägre än till exempel ett privatlån.

Nuförtiden används ofta dock namnet snabblån och med detta menas ett lån där processen kort sagt ska fungera snabbt. Detta då du kan vara i ett mer akut behov av pengar än till exempel om du skulle köpa en bil eller ett hus. Det kan till exempel handla om en trasig tvättmaskin eller kyl, en bilreparation eller ett läckande tak på garaget.

Vid ett snabblån sker handläggningstiden ofta skyndsamt och utbetalning kan också ske på ett snabbt sätt, till och med på helger. Nedan kommer vi att gå in närmare på några faktorer som skiljer snabblån mot andra former av lån.

Lägre summa och kortare återbetalningstid

När det kommer till snabblån handlar det oftast om att du kan ansöka om mindre summor. Oftast avser det summor upp till 50 000 kronor. Om du skulle ansöka om ett bolån eller även ett privatlån skulle du generellt behöva ansöka om högre summor. Men vid ett snabblån brukar det som sagt handla om lägre summor utan att för den delen vara för lågt. Det positiva är att du ska ju bara låna till det som du är i behov av och också ha möjlighet att återbetala hela summan utan problem.

Även återbetalningstiden brukar vara kortare vid snabblån. I de flesta fall ska du betala tillbaka lånet inklusive eventuella ränta och avgifter efter 30 dagar. Den totala kostnaden, det vill säga den effektiva räntan, brukar därför också bli hög vilket du ska vara medveten om. Om det är en effektiv ränta på 30 procent eller mer kallas lånet för en högkostnadskredit.

Trots att den effektiva räntan kan bli hög är det inte några större problem så länge du bara betalar tillbaka i tid. Tanken med ett snabblån är ju att lösa ett tillfälligt behov av pengar och av den anledningen kan snabblån vara ett smidigt alternativ.

Snabb handläggningsprocess

Tanken med ett snabblån är att hela processen med att låna pengar ska gå snabbt. Oftast ansöker du enkelt hos en jämförelsesajt eller en specifik långivare. Hos vissa långivare görs inte heller kreditupplysningen via UC, vilket inte bara snabbar på hela processen, utan även kan vara bra för dig som inte vill ha så många registrerade upplysningar på dig. Ofta får du ett snabbt svar på din ansökan, ibland direkt på skärmen eller inom några minuter.

Snabb utbetalning

Ett snabblån brukar innebär en snabb utbetalning, det vill säga att du kan få pengarna inom ett dygn. Det är inte heller ovanligt att du kan få pengarna redan inom några minuter om långivaren och banken kan erbjuda direktutbetalning. De vanliga svenska storbankerna brukar kunna erbjuda detta men det är viktigt att du själv kontrollerar detta om det är väldigt viktigt för dig. En del långivare kan även erbjuda utbetalning på helgen.

Leave a Comment