1

ferratum logo

1 mån – 5 år LÖPTID

21 år
MIN. ÅLDER

1000 – 45000 LÅN MELLAN

9.5
BÄST JUST NU 

2

zmarta logo

1 år – 20 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

9.4
POPULÄR

3

Sambla logo

1 år – 15 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

9.3
REKOMMENDERAD

2

monetti logo

1 mån – 1 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

1000 – 20000
LÅN MELLAN

9.2
REKOMMENDERAD

3

mobillan logo

1 mån – 5 år LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

1000 – 40000
LÅN MELLAN

9.1
POPULÄR

4

loanstep logo

1 mån – 3 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

3000 – 25000
LÅN MELLAN

9.1
REKOMMENDERAD

5

meddelandelån logo

1 år – 3 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

4000 – 30000
LÅN MELLAN

8.9
REKOMMENDERAD

6

Daypay logo

1 år – 5 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

1000 – 20000
LÅN MELLAN

8.8

POPULÄR

7

enklare logo

1 år – 20 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

8.7

POPULÄR

8

goodcash logo

1 år – 5 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

5000 – 50000
LÅN MELLAN

8.7
REKOMMENDERAD

Snabblån handlar i korthet om att du kan kan söka och beviljas ett lån snabbare än vid andra privatlån. Dessutom kan utbetalningarna för snabblån i vissa fall ske snabbare och även på helger. En annan sak är att kraven på en fläckfri lånehistorik kan vara lägre – kan alltså vara lättare att få snabblån än privatlån. Samtidigt kommer den snabba hanteringen och de ibland lägre kraven till ett pris, och det är att snabblån normalt kostar mer, har kort återbetalningstid samt snabbtkan leda till betalningsanmärkning ifall man missar en återbetalning.

Förutsättningarna för snabblån?

Vad som gäller för snabblån skiljer sig en del mellan kreditgivarna men det finns några genomgående drag – här tar vi upp de vanligaste och mest avgörande.

Table of Contents

Snabblån är smålån

Man kan i princip sätta likhetenstecken mellan snabblån och små lån. De flesta handlar om belopp mellan 2.000 och 50.000 kronor, att jämföra med privatlån som kan ligga på några hundatusen kronor. Vad som ligger bakom kopplingen mellan snabblån och smålån är riskhanteringen. För något av det som gör lånen snabba är att kreditgivararna inte går lika långt med att utreda din ekonomiska bakgrund för att utröna viljen betalningsvilja och betalningsförmåga du har. Detta sparar utredningstid.

Samtidigt vet kreditgivare att folk överlag, även med trängd ekonomi, brukar kunna betala tillbaka mindre lån inom rimlig tid. Helt enkelt enklare att skrapa ihop t.ex. 3.000 kronor än 300.000, och därför blir det gjort. Så kreditgivarna balanserar här den högre risken med att inte utreda så mycket, och genom att bara låna ut mindre belopp.

Snabbare lån med BankID?

BankID har snabbt blivit ett väldigt vanligt inslag i vår datoriserade vardag. Allt fler av oss har BankID och använder det för att identifera oss i alla möjliga sammanhang på nätet, och särskilt i kontakten med myndigheter, banker och andra stora och betrodda organisationer och företag. BankID känns för de flesta som en naturlig och integrerad del av livet, och vissa kanske har glömt den tid vi fipplade med kodkort, koddosor eller att ännu längre bakåt i tiden skulle faxas, motringas och fysiskt besökas något kontor för att identifiering.

Det är alltså mycket omak vi slipper idag, tack vare BankID. Vilket betyder att vi som kunder, men också företag och andra organisationer, sparar tid vilket bidrar till att man kan låna snabbare. Numera kan du alltså identifera dig online med BankID när du ska ansöka om lånet, och när du sen ska in på din internetbank för att få tillgång till pengarna som överförts till ditt konto.

Utbetalning även på helgen, om du har rätt bank

Under vissa förutsättningar går det att få nybeviljade lån utbetalada även på helger (och kvällar och nätter). Det handlar då om transaktioner som sker genom s.k. direktinsättning. Och såna insättningar kan göras ifall du har någon av storbankerna Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB eller Danske Bank, samtidigt som kreditgivaren som beviljar lånet använder samma bank.

Så när både du och kreditgivaren har samma bank så utgör transaktionen en direktinsättning, som till skillnad från transaktioner banker emellan, sker omedebart, precis som om du skulle ha fört över pengar mellan två egna konton i samma bank.

Vad mer att tänka på kring snabblån?

Så vi vet att snabblån går snabbt, ger rätt låga lånebelopp, kan ställa lägre krav för att beviljas och under vissa förutsättningar kan betalas ut direkt. Vad mer behöver man veta?

Snabblån är högkostnadslån

Snabblån kostar mer än andra lån. Kostnaden är så pass hög att de klassas som så kallade högkostnadslån, det vill säga att det finns en risk för att man kan hamna kostnader högre än ens ekonomi kan bära. Men varför?

Snabblån utan UC hör till de vanligaste och innebär att kreditgivarna kanske inte kontrollerar din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen, utan mot andra kreditvärderingsinstitut, som exempelvis Bisnode. Detta lämnar kreditgivaren med en lite större osäkerhet kring hur du hittills skött dina ekonomiska åtaganden och din ekonomiska situation idag.

Vi har tidigare nämnt att kreditgivare hanterar osäkerheten kring låntagarens ekonomiska vandel genom att bara låna ut mindre summor. Men de kompenserar sig också genom att ta ut högre ränta, eller extra avgifter. Man kan t.ex. se att de flesta snabblån utan UC-kontroll innebär att den effektiva räntan (låneränta + avgifter) ofta ligger på 39 %, vilket är strax under det lagstadgade maxtaket på 40 %. Räntan ligger alltså så högt som lagen tillåter.

Den höga räntan spelar mindre roll om man kan betala tillbaka snabbt – då hinner inte skulden växa. Det finns tom. snabblån som är räntefria under första period, så den som snabbt får ihop pengar till återbetalningen. Men om betalningen drar ut på tiden så innebär den höga räntan att skulden kan växa lika snabbt som man betalar av på den, eller ännu värre: snabbare. Då sitter man i en skuldfälla.

Snabba lån med snabb återbetalning

Snabblån tenderar att ha korta återbetalningstider, som ett sätt att undvika att skulderna hinner börja växa utom kontroll. De flesta väntas man betala tillbaka inom ett år, vilket skiljer sig från privatlån som kan ha återbetalningsperioder på flera år, och ännu mer från bostadslån som kan handla om ett par decennier.

Låntagare kan man tycka att betalningsperioden känns onödigt snäv här, men bör då komma ihåg att den korta perioden balanserar risken för att skulden hinner växa sig för stor.

Sammanfattning

Snabblån är vad de heter och kommer av att man identiferar sig snabbt genom BankID, att de kräver kortare handläggningstid, att lånebeloppen är relativt låga och att utbetalningarna sker snabbt – i vissa fall omedelbart efter att snabblånet godkänts. Något som också snabbar på processen är den här sidan, som kan hjälpa dig som är ute efter snabblån, att både hitta intressanta lånealternativ, jämföra deras villkor samt fylla i låneansökan.

Det man behöver vara extra uppmärksam på med dessa lån är att snabbheten kommer ett högre pris, i form av hög effektiv ränta, korta betalningsperioder och högre risk för att få betalningsanmärkning ifall man missar återbetalningar. Och det senare kan hindra alla lånemöjligheter men även möjligheter att för några år framåt exempelvis få en hyreslägenhet, teckna mobilabonnemang etc.

För vem passar snabblån?

Låt oss börja med för vem det inte passar. Och det är den som inte satt sig in i lånevillkoren och inte försäkrat sig om att kunna betala tillbaka, i tid. Det är också den som överväger snabblån för ren konsumtion, om det så gäller en fest, en resa eller något några nya prylar eller plagg man kan klara sig utan.

Snabblån kan däremot passar den som vet har bra koll på lånevillkoren och har försäkrat sig om att med god marginal kunna betala tillbaka lån plus avgifter och låneränta enligt återbetalningsplanen. Dessutom att lånet går till något man verkligen måste betala, just nu – kanske då man biter av en tand och måste ta en akut och dyr tandläkartid, eller ens bil går sönder och måste bärgas. Har man då ingen buffert för såna utgifter så kan snabblånet vara bästa räddningen.

Drar man ihop det lite så är snabblån snabba och smidiga men kostar mer och är mer riskabla, så därför bör man använde med gott omdöme, främst hur man säkert vet hur man ska betala tillbaka.