loanstep logo

1 mån – 3 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

3000 – 25000
LÅN MELLAN

9.1
REKOMMENDERAD

Ränta och kostnad
4/5
Webb och funktionalitet
4/5
Support och service
4/5
Flexibilitet och villkor
4/5
Delsumma betyg
4/5
Loanstep

Bakom varumärket Loanstep står företaget SBL Finans AB (org.nr. 556933-0961) med huvudsäte i Stockholm. Det är ett registrerat konsumentkreditinstitut och har de tillstånd som krävs för att kunna bedriva denna verksamhet. Man förmedlar lån genom att långivare via investeringsplatttformen savelend.se förs samman med låntagare. Visionen är att skapa en långvarig relation med sina kunder. De erbjuder bland annat ekonomitips för att öka medvetenheten och förståelsen för sin privatekonomi.

  • Via Loanstep kan man låna mellan 3.000 och 25.000 kronor och återbetalningstiden är mellan 5 och 24 månader. De skiljer på korttidslån och långtidslån. 
  • Man samarbetar med Bisnode för kreditupplysningar och hämtar därför inte in kreditupplysningar via UC.
  • Lån via Loanstep kategoriseras som högkostnadskredit.

Kundtjänst

Man kan välja flera olika kontaktvägar med Loanstep. Man kan till exempel ringa (nummer 026-222 28 38), skicka e-post eller chatta med kundtjänsten. På hemsidan finns också en del frågor och svar och även en kort beskrivning över hur ansökningsprocessen går till. 

Ränta och kostnader

När man lånar pengar från Loanstep tillkommer ränta och kostnader. Däremot kan man få rabatt om man återbetalar ett korttidslån i förtid. Om man till exempel beviljas ett korttidslån på 5.000 kronor och betalar tillbaka summan inom 14 dagar behöver man inte betala någon kostnad alls. De erbjuder även rabatter efter 14 dagar. Om man till exempel betalar tillbaka allt inom 120 dagar får man 18 procents rabatt.

Om man däremot har ansökt om och beviljats ett långstidslån, som är över 15.000 kronor med en löptid på 24 månader, finns sedvanliga räntor och avgifter. I dagsläget erbjuds ingen rabatt vid förtida återbetalning för långtidslånen. 

Krav på låntagare

Loanstep anger få specifika lånevillkor på sin sida utan istället upplyser om att man gör individuella bedömningar och särskilt om man har betalningsanmärkningar. De analyserar ens ekonomiska situation och förmåga att återbetala lånet. Man bör dock ha en taxerad inkomst om minst 150.000 kronor per år. Man bör inte heller ha för stort underskott av kapital om man jämför med inkomsten. Det bör inte heller finnas flera betalningsförelägganden eller aktiva skulder hos Kronofogden. Om man har en betalningsanmärkning bör den endast vara en styck och dessutom äldre än 12 månader för att man ska kunna beviljas ett lån hos Loanstep. 

Ansökningsprocessen

Man ansöker smidigt om lån via Loansteps hemsida. Man fyller bland annat i om det avser ett korttids- eller långtidslån. När man valt önskat lånebelopp loggar man in med BankID. Efter det görs en automatisk kreditkontroll med exempelvis en kreditupplysning. Om denna godkänns går man vidare till nästa steg där man får ange information om sin ekonomiska situation. Därefter görs en manuell kontroll av Loanstep. Man får besked på ansökan samma dag förutsatta att man har ansökt innan kl. 12.00 på en vardag. Om man ansöker efter denna tid eller på helgen får man svar nästkommande vardag. Om ansökan om lån har godkänts görs utbetalning omgående. Om man ansökt innan kl. 12.00 sker utbetalning redan samma dag, i annat fall nästkommande bankdag.