1

ferratum logo

1 mån – 5 år LÖPTID

21 år
MIN. ÅLDER

1000 – 45000 LÅN MELLAN

9.5
BÄST JUST NU 

2

zmarta logo

1 år – 20 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

9.4
POPULÄR

3

Sambla logo

1 år – 15 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

9.3
REKOMMENDERAD

2

monetti logo

1 mån – 1 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

1000 – 20000
LÅN MELLAN

9.2
REKOMMENDERAD

3

mobillan logo

1 mån – 5 år LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

1000 – 40000
LÅN MELLAN

9.1
POPULÄR

4

loanstep logo

1 mån – 3 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

3000 – 25000
LÅN MELLAN

9.1
REKOMMENDERAD

5

meddelandelån logo

1 år – 3 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

4000 – 30000
LÅN MELLAN

8.9
REKOMMENDERAD

6

Daypay logo

1 år – 5 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

1000 – 20000
LÅN MELLAN

8.8

POPULÄR

7

enklare logo

1 år – 20 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

8.7

POPULÄR

8

goodcash logo

1 år – 5 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

5000 – 50000
LÅN MELLAN

8.7
REKOMMENDERAD

Letar lån utan UC?

Att få lån utan UC låter för många som en närmast omöjlig ekvation. På något sätt låter det som att man då skulle kunna komma undan med vilken usel lånehistorik som helst – vilken bank skulle vilja ta en sån risk? Det ska vi berätta. Men låt oss ta det från toppen, och där har vi UC. 

UC har din kredithistorik – se efter själv

Det är få som inte stött på begreppet UC någon gång. Har du någon gång i livet tagit ett lån hos någon bank eller något kreditinstitut, eller kanske bara valt att dela upp betalningen vid t.ex. ett mobilköp? Då har din kreditvärdighet förmodligen kontrollerats mot UC. Så vad är egentligen UC?

Namnet UC är förkortningen för Upplysningscentralen – ett företag som finns representerat i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det ägs av ett nordiskt företag vid namn Eneto Group. UC kom till 1977 och har sedan dess nischat in sig mot att samla och sammanställa data som företag kan använda till beslutsunderlag. Här handlar det mycket om att företag ska kunna få underlag om andra företag – sådant som kan vara viktigt inför t.ex. ett djupare samarbete eller sammanslagning.

UC har också utvecklat tjänster kring och för privatpersoner – exempelvis Kreditkollen, där man alltså samlar uppgifter kring individers ekonomi och lånehistorik. Du kan själv ta del av uppgifterna som rör din egen ekonomi och se din kredithistorik. Har du ett Bank-ID så är det bara att logga in och kolla. Där finns möjligheten att även se din kreditvärdighet, utifrån ett poängsystem. Visste du t.ex. att utnyttjade kortkrediter drar ner din kreditvärdighet?

Det du ser är uppgifter som samlas in från alla banker och kreditinstitut, och även från myndigheter som Skatteverket, Kronofogdemyndigheten. Fokus ligger på din ekonomiska situation idag och några år bakåt i tiden men också sådant som skvallrar om framtiden.

Kreditupplysningen berättar

När ett företag vill kolla upp din kredithistorik, exempelvis när du ska ta ett lån, så kan UC på företagets begäran lämna en kreditupplysning om dig. I praktiken betyder det att UC förser företaget med uppgifter från sin databas. Kreditupplysningen kan innehålla en mängd uppgifter – här är några exempel som vi för enkelhetens skull kategoriserat lite. Listan är inte uttömmande utan är bara tänkt att ge en översiktsbild:

Din livssituation i stort (är inte ekonomi i sig men påverka din ekonomiska frihet):

 • Civilstånd
 • Äktenskapsförord
 • Personlig förvaltare

Inkomster och tillgångar:

 • Taxerad inkomst
 • Fastighetsuppgifter

Lån och andra skulder:

 • Aktuella och förfallna lån
 • Skulder till staten
 • Skuldsanering

Ekonomiskt beteende:

 • Anmärkningar och ärenden hos Kronofogden
 • Misskötta krediter
 • Antal kreditupplysningar
 • Näringsförbud
 • Missbrukade bankkonton

Som du ser tittar man på såväl din ekonomiska situation idag som bakåt i tiden samt vad som kan påverka den närmaste tiden framåt. Det spelar alltså roll hur du har skött, hur du sköter och hur du väntas sköta din ekonomi.

Att låna utan UC

Hålla ren kredithistorik hos UC

Om du lite strategiskt vill hålla din kreditupplysningsstatistik ren hos UC sån kan det här kan vara något att tänka på innan du börjar undersöka dina kreditmöjligheter hos diverse aktörer. Detta då många av dem automatiskt skickar förfrågan om kreditupplysning till UC. Du kan behöva kolla upp vilka de samarbetar med innan du låter exempelvis en bank, ett kreditinstitut eller försäljare göra en kreditförfrågan om dig. Och visar det sig då att de bara samarbetar med t.ex. Bisnode eller Creditsafe kring kreditupplysningar så bör du alltså vara säker på att UC hålls utanför.

Samtidigt kan det vara läge att fundera lite över den här strategin, som handlar om att maximera möjligheten att låna pengar. Om den går ut på att låna pengar samtidigt som man bereder vägen för att längre fram ta ännu mera lån så talar det ju för att man är på väg in i en lånekarusell eller lånekarriär, dvs. att strategin går ut på att låna mer än en normal riskbedömning skulle tillåta. Så, även om det är möjligt att jobba aktivt med sin kredithistorik – är det hållbart i långa loppet?

Det går att låna utan UC. För UC må vara det största kreditupplysningsföretaget, men inte det enda. Bisnode och Creditsafe är två andra. Och en skillnad mellan de två senare och UC är att en kreditupplysning hämtas in från UC kommer också de andra till kännedom, men inte omvänt. Spelar roll? Ja, för att många kreditupplysningar kan ligga dig i fatet. Det ser liksom lite oseriöst ut om du fiskar efter krediter vitt och brett – ett tecken på att du inte har ordning på din ekonomi.

Så, har du en historik med många kreditförfrågningar hos de andra kreditupplysningsföretagen men inga hos UC, så har UC ingen kreditupplysningshistorik att visa upp. Och det gör skillnad om du vill söka lån där kreditupplysningen ska hämtas från UC.

Anar du att du inom ett år behöver ta ett större lån, exempelvis inför husköp eller bilköp, så kan det alltså vara ett sätt att hålla kredithistoriken ren hos UC genom att fram till dess bara ta lån där kreditförfrågan går till något av de andra kreditupplysningsföretagen. Detta blir att låna pengar utan UC.

Snabblån utan UC kan komma med risker och kostnader

Snabblån utan UC kan alltså vara möjliga, beroende på bl.a. hur många kreditupplysningar som ligger hos UC och andra kreditupplysningsföretag. Men just snabblån klassas som högrisklån, där en försenad återbetalning ger betalningsanmärkning hos Kronofogden. Så även om du kan få ett snabblån utan UC och oreda i din ekonomi, så ökar du här risken för att skada din kreditvärdighet genom att längre fram ifall du inte har utrymme att betala enligt plan.

En annan sidoeffekt av snabblån är deras mycket höga effektiva ränta – dvs. att kostnaden växer snabbt om betalningen drar ut på tiden. Lånen i sig är inte dåliga på något sätt, utan kan ses som en slags extra exklusiv lånetjänst bankerna erbjuder för att folk mycket snabbt och enkelt tillfälligt ska kunna stärka sin ekonomi. För denna snabbhet och enkelhet tar bankerna i gengäld extra betalt, främst om återbetalningen tar tid.

Snabblån utan UC kan komma med risker och kostnader

Kreditvärdigheten påverkas ju av många saker, som listan högre upp ger en vink av. Så om du nu inte kan eller vill aktivt jobba för att UC inte ska få kreditförfrågningar så kanske det finns annat att göra. Kan du t.ex. visa en återbetalningsförmåga? Kan du undvika att ha skuldsaldo hos Kronofogden? Det är bitar som har ännu större effekt på möjligheten att låna pengar, så säkra att du är på rätt sida där först.