monetti logo

1 mån – 1 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

1000 – 20000
LÅN MELLAN

9.2
REKOMMENDERAD

Ränta och kostnad
4/5
Webb och funktionalitet
4/5
Support och service
4/5
Flexibilitet och villkor
4/5
Delsumma betyg
4/5
Monetti

Monetti grundades år 2006. De har huvudkontor i Norge och filial i Sverige. Verksamheten är del av norska Folkefinansgruppen. Monetti är ett kredit- och finansbolag med licens som står under tillsyn av Finansinspektionen i Sverige och Finanstilsynet i Norge.

Kärntjänsterna handlar om mindre lån och krediter åt folk som har stora möjligheter att betala tillbaka. Med enkla och flexibla lån erbjuder de en enkel lösning till människor som har tillfälliga behov av extra pengar.

  • Monetti Flexilån är en kredit upp till 20.000 kronor som medger flexibla uttag och flexibel återbetalning.
  • Monettilån tillåter lån upp till 20.000 kronor och återbetalning upp till 12 månader.
  • De båda lånen är högkostnadskrediter – extra viktigt att man har ekonomin i så pass ordning att man har råd med räntorna och kan betala tillbaka, i tid för att undvika betalningsanmärkning.
  • Ingen säkerhet behöver lämnas när man ansöker om lån eller kredit hos Monetti.
  • Man kan ha flera lån samtidigt. 

Kundtjänst

Deras kundtjänst kan nås på telefonnummer 08-588 581 00 eller via e-post. Kundtjänsten har öppet på vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00, lördagar mellan klockan 10.00 och 15.00 samt på söndagar och andra helgdagar mellan klockan 10.00 och 15.00. På Monettis hemsida finner man dock dels frågor och svar och dels utförliga villkor om de olika låneformerna.

Ränta och kostnader

För båda lånen är den nominella och bundna räntan på den utnyttjade krediten/lånbeloppet 39 procent. Det tillkommer en engångskostnad, uppläggningsavgift, om 350 kronor som betalas när man gör det första uttaget för Flexlånet. Det tillkommer också en administrationsavgift på mellan 15-45 kronor samt en uttagsavgift på 50 kronor. Man betalar varje månad ett minimibelopp på den utnyttjade krediten som inkluderar ränta och avgifter som är mellan 250 och 1.450 kronor beroende på lånebelopp. Man kan givetvis betala fortare eller betala hela lånet när man själv vill.

För Monettilånet är återbetalningen 1, 6 eller 12 månader. Beroende på belopp och återbetalningstid blir den effektiva räntan olika. Den varierar därför mellan 58 och 1.135 procent. Även här betalar man en uppläggningsavgift på 350 kronor samt en administrationsavgift på 45 kronor. 

Krav på låntagare

Du måste vara över 18 år, ha en deklarerad inkomst, vara folkbokförd i Sverige och ha tillgång till BankID för att kunna legitimera sig, signera låneavtalet samt gör uttag. Man kan inte ha några skulder som är registrerade hos Kronofogden. Kreditupplysningen görs inte via UC utan Bisnode. Som vanligt görs en helhetsbedömning av den ekonomiska situationen och framtida återbetalningsförmåga innan ett lån eller kredit kan beviljas. Om man inte kan beviljas den ansökta summan kan man istället bli erbjuden ett lägre belopp. 

Ansökningsprocessen

Oavsett om man ansöker om ett lån eller en kredit hos Monetti ansöker man smidigt direkt på deras hemsida. Man fyller i uppgifter såsom önskat lånebelopp, önskad återbetalningstid och personuppgifter. Man legitimerar sig med BankID. Man får besked direkt om ens ansökan godkänns. Om man ansöker innan klockan 13.00 på en vardag görs en överföring till det valda bankkontot redan samma dag, i annat fall nästkommande bankdag. Om man har bankkonto i Nordea överförs pengarna samma dag om man däremot ansöker innan klockan 10.30.

Om man har valt att ansöka om Flexilånet begär man sedan uttag från tjänsten “Mina sidor Flexi”.