1

ferratum logo

1 mån – 5 år LÖPTID

21 år
MIN. ÅLDER

1000 – 45000 LÅN MELLAN

9.5
BÄST JUST NU 

2

zmarta logo

1 år – 20 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

9.4
POPULÄR

3

Sambla logo

1 år – 15 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

9.3
REKOMMENDERAD

2

monetti logo

1 mån – 1 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

1000 – 20000
LÅN MELLAN

9.2
REKOMMENDERAD

3

mobillan logo

1 mån – 5 år LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

1000 – 40000
LÅN MELLAN

9.1
POPULÄR

4

loanstep logo

1 mån – 3 år
LÖPTID

18 år
MIN. ÅLDER

3000 – 25000
LÅN MELLAN

9.1
REKOMMENDERAD

5

meddelandelån logo

1 år – 3 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

4000 – 30000
LÅN MELLAN

8.9
REKOMMENDERAD

6

Daypay logo

1 år – 5 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

1000 – 20000
LÅN MELLAN

8.8

POPULÄR

7

enklare logo

1 år – 20 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

5000 – 60000
LÅN MELLAN

8.7

POPULÄR

8

goodcash logo

1 år – 5 år
LÖPTID

20 år
MIN. ÅLDER

5000 – 50000
LÅN MELLAN

8.7
REKOMMENDERAD

SMS-lån – allt du behöver veta

SMS-lån finns inte. Inte i sin ursprungliga form i alla fall. Men sökordet är väldigt populärt – var månad registrerar Google ungefär 4.400 sökningar på begreppet. Och det finns en mycket god anledning till det: SMS-lån var mångas ekonomiska quick-fix under tidigt 2000-tal. SMS-lån var en väldigt enkel lösning för att snabbt och enkelt – i princip på stående fot, få loss pengar.

Lösningen var dock så pass behändig att den blev för populär. Folk lånade lättvindigt pengar utan att titta så noga på de krävande lånevillkoren eller att räkna på sin återbetalningsförmåga. Resultatet blev att många fastnade i skuldfällor och hamnade hos Kronofogden. Så SMS-lån förbjöds. Men alternativ har utvecklats och här kan du läsa om snabblån – lösningen som tog vid.

Så SMS-lån finns verkligen inte?

SMSlån existerar inte längre som någon tjänst, men däremot i folks medvetanden – begreppet hänger kvar som ett samlingsnamn för snabblån av alla de slag. Att det söks så friskt på ordet visar på ett starkt behov efter snabba lånelösningar. Och sådana finns det gott om, och dem kan du hitta mer information om på denna sida. Klicka runt lite så får du snart grepp om dem.

Vad är SMS-lån?

SMS-lån var en omåttligt, för att inte säga övermåttligt, populär tjänst för att snabbt låna pengar, genom just SMS. Numera lever uttrycket mest kvar som en synonym till bland annat snabblån, mikrolån, mobillån och korttidskrediter. Verkliga smslån gav alltså den möjligheten att man via SMS kunde ansöka om mindre lånesummor men till korta återbetalningsperioder och närmast obegränsat höga räntor. De effektiva räntorna kunde handla om flera hundra procent.

I och med att det var så lätt  teckna lånen, i kombination med att det var så svårt att betala tillbaka dem pga. hög effektiv ränta, så hamnade många (och oftast unga) personer i skuldfällan, där skulderna växte snabbare än man hann betala tillbaka.

Hur skiljer sig SMS-lån från andra lån?

Floran av lånevarianter kring SMS-lån är rätt spretig – här en liten jämförelse mellan de olika låneformerna som handlar om att snabbt och enkelt låna pengar:

SMS-lån och snabblån

Snabblån är vad de heter: lån som går snabbt att ansöka och snabbt att få utbetalda. SMS-lån var på så vis en typ av snabblån. SMSlån var dock en högkostnadskredit rakt av så dessa lån kunde vara riktigt dyra, så den typen av snabblån fick man betala ett högt pris för – ibland för högt. Andra snabblån klassas också ofta som högkostnadskrediter eftersom de också kan ha relativt höga nominella räntor. Men tack vare statens ingripande så tillåts inte längre SMS-lån med obegränsad ränta. Och 2018 stramade staten upp snabblånemarknaden genom att sätta gränsen vid 40 %. Däremot tillkommer avgifter som tillsammans med nominella räntan kan ge långt högre en effektiv ränta.

Väger man samman att snabblån alltså har räntetak samt att vissa tillåter längre återbetalningsperioder, så innebär det att inte alla snabblån är högkostnadskrediter. Hos oss kan du jämföra alla sorters snabblån och jämföra deras villkor – du bör se att vissa har mer generösa återbetalningsvillkor medan andra kan ha nominell ränta en bra bit under 40 %.

Samtidigt ska man komma ihåg många andra snabblån faktiskt är högkostnadskrediter, och att man noga bör räkna på sina möjligheter att betala tillbaka innan man tecknar ett sådant.

SMS-lån och mobillån

Mobillån är egentligen inget lån utan mest ett uttryck för lån man kan hitta, ansöka och beviljas genom mobilen. SMS-lån och mobillån har detta gemensamt – att lösa lånebehovet med mobilen, var man än befinner sig. Men SMS-lånet var något man sökte genom just SMS medan mobillån idag handlar om att man surfar in på en kreditgivares sida via en smartphone och ansöker därigenom, dvs. på samma sätt som via en dator.

SMS-lån och mikrolån

SMS-lån var en form av mikrolån på så vis att lånebeloppen var relativt låga. SMSlånen låg vanligtvis på 500 kronor upp till runt 2500 kronor. Och sambandet är enkelt: De flesta kan betala tillbaka små lån, relativt snabbt dessutom. Så kreditgivarna är inte snåla med att låna ut, om än till hög ränta. Det finns sas. begränsad risk och kostnad för lån som väntas återbetalas kvickt.

SMS-lån och korttidskredit

SMS-lån var lån i klassisk bemärkelse, dvs. att man ansökte om, beviljades och fick hela lånebeloppet utbetalat på en gång. Korttidskredit är kredit för en kortare tidsrymd. Dessa innebär att man ansöker och beviljas ett visst kreditbelopp, för en begränsad tid. Däremot betalas inte hela krediten ut på en gång, utan låntagaren kan ta ut delar av kredit, och betala tillbaka, när som helst under den här perioden.

Korttidskrediten innebär några nyheter mot traditionella lån, där en är att man bara tar ut och därmed lånar precis så mycket man för stunden behöver, och bara betalar ränta på den delen. Så behöver man ta många smålån men kan betala tillbaka mellan varje så utnyttjar man en mycket mindre del av sin beviljade kredit än om man hade tecknat ett lån för var och ett små uttagen.

Den här varianten låter låntagaren ta många små lån i följd, med lägre räntebelopp, än vid ett större lån till högre ränta. Fördelarna med korttidskrediter gör att de är på stark frammarsch just nu. Du hittar även dem bland lånerbjudandena här på hemsidan.

SMS-lån och privatlån

Medan SMS-lån som sådant inte längre finns men lever kvar som en symbol för små och snabba lån, så är privatlån normalt motsatsen. Privatlånen gäller dels oftast större belopp – upp till hundratusentals kronor, och dels tar längre tid att få beviljade. Dessutom är återbetalningstiden normalt betydligt längre. Och räntan är mycket lägre.

Dessa fyra delar hänger ihop. Ett större lånebelopp kräver större säkerhet, varför kreditgivaren behöver mer underlag och stöd för att låntagaren både har viljan och förmågan att betala tillbaka. Och att betala tillbaka större lån förutsätter för de flesta en längre återbetalningstid. Säkerheten ihop med den långa återbetalningstiden lämnar utrymme för en mycket lägre ränta.

Vad är SMS-lån utan UC?

Om man utgår ifrån att man med SMS-lån här tänker på snabblån rent allmänt så innebär ”SMS-lån utan UC” att man vänder sig till och ansöker ett snabblån hos någon av de kreditgivare som hämtar in sin kreditupplysning från något annat kreditvärderingsinstitut än UC (Upplysningscentralen).

Vissa gör detta avsiktligt, för att kredithistoriken hos UC inte ska belastas med någon kreditförfrågan (som annars vanligtvis registreras när man ansöker om kredit någonstans). Vanligtvis handlar det om om att vårda sin kredithistorik hos UC inför ett större lån i framtiden. Det man gör är här alltså att man lånar hos en kreditgivare som, istället för att skicka kreditförfrågan till UC, skickar den till någon av de andra kreditvärderingsinstituten, som exempelvis Bisnode.

Vad är SMS-lån med betalningsanmärkning?

Detta handlar snabblån man kan få trots att man har betalningsanmärkningar. I grunden är betalningsanmärkningar en tydlig varning till kreditgivare om att man tidigare inte skött sina ekonomiska åtaganden och därför är riskabel att låna ut pengar till, dvs. att man för med sig risken att kredit givaren inte får tillbaka sina pengar.

Men, det kan finnas nyanser i ett brokigt ekonomiskt förflutet – något som kreditgivare ibland tar hänsyn till. Har man en gammal betalningsanmärkning, från någon enskild och förhållandevis liten skuld så kan det vara förmildrande. Har skulden uppkommit på rätt oskyldig grund – t.ex. att en mobilräkning och dess påminnelse kommit bort i samband med en flytt, snarare att man struntat i att betala underhåll eller skatt, så kan även det vara förmildrande.

Lägger man sen man sen till att den senaste kredithistoriken är ren och att man har inkomster att betala av nya lån med, ja då är det inte mycket kvar längre som talar emot ett lån. Åtminstone inte mot ett mindre lån med kort betalningsperiod. Men kan man dessuom lägga in en säkerhet i potten så kan även dessa gränser flyttas. Kreditgivarna väger in dessa delar lite olika. Här kan du jämföra lånekrav och få en egen bild av det hela.