Vanliga vanföreställningar om smslån

Nyheter

Svenska banker och långivare hamnar ibland i blåsväder. Om det inte beror på penningtvätt är det ämne som diskuteras inte sällan smslån och andra slags snabblån. Orsaken till denna kritik är att många konsumenter tar lån som de i själva verket har svårt att betala tillbaka. Detta resulterar ofta att ärendet går vidare till Kronofogden. En annan vanlig orsak till kritik är att långivarna beskylls för att alltför lättvindigt bevilja lån och att de skulle brista i sin kreditbedömning.

Mot bakgrund av detta har vi valt att i denna artikel gå igenom några vanliga felaktiga uppfattning om dessa lån. Genom att erbjuda lite mer kött på benen hoppas vi att du kan få en bättre inblick i hur det egentligen ligger till.

Vanföreställning #1: Smslån är en dyr låneform

Att smslån skulle vara dyra är kanske den missuppfattning som det trots allt ligger mest sanning i. Ingen rök utan eld, som man brukar säga. Men varför uppfattas då dessa lån som dyra?

Det kan framstå som dyrt, kanske rentav osa ocker, att du behöver betala tillbaka ca 3 400 kr när du lånar blott 3 000 kr. Men det är viktigt att skilja på saker och ting när man analyserar denna kostnad. Visst, en traditionell bank inte skulle debitera dig 400 kr i ränta när du lånar 3 000 kr i en månad. Men å andra sidan skulle inte våra svenska storbanker heller bry sig om att betala ut så pass små belopp. De är alltför upptagna med att meta större fiskar på lånemarknaden.

Så räntan kanske anses vara något hög i förhållande till lånebeloppet. Men utan dessa mindre smslån skulle du inte kunna låna små belopp på ett snabbt och enkelt sätt.

Vanföreställning #2: Man ansöker om smslån via sms

Smslån är ett ganska missvisande namn på denna låneform. Namnet härstammar från 00-talet, då ansökningsprocessen faktiskt involverade skickandet av sms. Men numera går det inte längre till på detta sätt utan på senare år har ansökningarna blivit mer digitala. Och smslån är i själva verket helt vanliga snabblån men har vanligtvis en kortare löptid.

För att ansöka om ett smslån besöker du helt sonika önskad långivares webbplats och gör din ansökan. Allra enklast är dock att kika i vår lista över långivare och klicka dig vidare till ett erbjudande därifrån!

Vanföreställning #3: Risken för betalningsanmärkningar är stor

En annan vanföreställning som många konsumenter har gäller betalningsanmärkningar. Det finns nämligen en felaktig uppfattningar om smslån som går ut på att risken att man får en betalningsanmärkning är större när man tar smslån än andra lån. Så är dock inte fallet utan seriösa långivare försöker undvika att deras kunders ärenden går vidare till Kronofogden. Det är just därför som de gör en ordentlig kreditbedömning.

Om du inte betalar dina lånekostnader i tid kommer långivaren först att kontakta dig. Alla kan nämligen göra fel! Betalar du trots allt inte efter en eller flera påminnelse(r) kan ditt ärende hamna på Kronofogdens bord.

Leave a Comment