Lån utan UC – vad betyder det?

Nyheter

När det kommer till lån, kanske främst snabb- eller smslån, kan du ibland höra om att du kan få lånet beviljat utan UC. Detta på grund av att kreditupplysningen sker utan UC eller att du inte är kreditvärdig. Men vad betyder egentligen allt detta? Lugn i stormen! Allt vad du behöver veta om detta kan du läsa om i denna text.

Vad är en kreditupplysning?

Vi tar ett exempel: Om ett företag ska låna ut pengar till dig vill de givetvis ha ett underlag till sin bedömning om du ska få lånet eller inte. Denna bedömning, ofta kallad kreditbedömning, är en oerhört viktig del hos långivaren. Grundtanken är att den som tidigare har misskött sin ekonomi anses vara en större risk och tvärtom.

Om bedömningen visar att du som skött din ekonomi och därmed ses som en lägre risk hos långivaren kan du till exempel få en lägre ränta eller ett högre lånebelopp. Att vara kreditvärdig innebär alltså att du bedöms ha skött din ekonomi och är viktigt för att till exempel få bra villkor på lån eller krediter, till exempel få ett högre lånebelopp eller en lägre ränta. Det kan vara väldigt svårt att få ett lån beviljat eller teckna ett abonnemang av något slag om du inte anses vara kreditvärdig.

En del i denna kreditbedömning är att långivaren tar en kreditupplysning på dig som registreras i 12 månader. Denna upplysning handlar främst om dina ekonomiska förhållanden, både historiskt och nuläge, eftersom långivaren måste kunna se dina förutsättningar för att betala ränta och amortering på lånet. Långivaren får genom upplysningen information om lån, aktiva krediter, skuldsaldon, betalningsanmärkningar inom en 12-månadersperiod. Upplysningen innehåller också personliga uppgifter såsom om du är gift, ålder och fastighetsinnehav. Det står även om du har haft tidigare kreditupplysningar i ditt namn inom det senaste året.

Vid utlåning måste långivaren enligt Konsumentkreditlagen vidta en noggrann kreditprövning innan ett lån kan beviljas. Detta görs alltså genom en kreditupplysning.

Du får en kopia

Om du till exempel har skaffat ett kreditkort eller tecknat ett mobilabonnemang har du fått hem (eller genom till exempel den digitala brevlådan Kivra) en kopia på att företaget har gjort en kreditupplysning på dig. Företaget måste göra en kreditupplysning och även skicka en kopia, en så kallad omfrågekopia, till dig så du vet vad som står där.

Olika kreditupplysningsföretag

Det finns olika företag i Sverige som sysslar med kreditupplysningar. De största aktörerna är Upplysningscentralen men förkortas vanligtvis UC, Creditsafe och Bisnode. Dessa företag kan även göra andra typer av kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar samt internationella kreditupplysningar. Dessa aktörer har ofta egna rating- och scoringsystem vid deras kreditbedömning av dig.

Företagen kan användas vid kreditupplysningar för både för privatpersoner och företag. Du kan till exempel beställa en kreditupplysning på motparten om du ska göra en privat affär. Du kan också få ett utdrag från kreditupplysningsföretaget om vad som står om dig i deras register. Det ska dock finnas ett legitimt behov av kreditupplysningen, till exempel att det handlar om en ekonomisk riskbedömning eller en affär.

Leave a Comment