Vanliga frågor som kan uppkomma när du vill ansöka om lån

Nyheter

Att låna pengar kanske inte känns som någon big deal. Du kanske har gjort det innan och känner dig bekväm med att göra en ansökan. Men det kan vara första gången eller så funderar du kanske på vissa saker innan du faktiskt skickar iväg en ansökan.

Vissa frågor måste du också helt enkelt ha svar på innan du ansöker. När du väl har ansökt görs nämligen en kreditupplysning vilket kan påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Om du inte behöver låna eller inte vill låna från det företaget, då ska du inte heller göra en ansökan för skojs skull.

Utförlig information finns generellt på långivarens hemsida

Oftast är långivarnas hemsidor väldigt informativa och tydliga men det finns givetvis undantag. En hel del långivare erbjuder också bra support och kundtjänst så att du kan få svar på det du undrar över. Det kan också finnas svar på vanligt förekommande frågor på hemsidan och/eller forum för att ställa frågor. Dessa frågor är då av mer allmän karaktär. Om du har en fundering över din specifika situation eller lån behöver du generellt kontakta dem direkt via någon av de kontaktvägarna som de erbjuder.

Vanliga frågor som du kanske funderar över

Nedan följer vissa frågor som du kan fundera över innan du gör en ansökan om lån. Notera att du själv bör kontrollera med långivaren med vissa funderingar och frågor då det kan finnas särskilda villkor hos vissa långivare.

Hur mycket kan jag låna?

Svaret på denna fråga beror på vilken typ av lån och därmed summa du tänkt ansöka om. Det skiljer till exempel mycket om du ska köpa en bostad eller vill ha ett snabblån på några tusenlappar. I dag finner du långivare som erbjuder allt från någon enstaka tusenlapp till flera miljoner (som till exempel bolån). Exakt hur mycket du kommer att kunna låna beror också på dina ekonomiska förutsättningar, kreditvärdighet och bedömning av framtida återbetalningsförmåga.

Vad kostar det att låna?

Detta är en väldigt viktig fråga! Du ska nämligen inte ansöka om ett lån som du sedan inser du inte kommer att ha råd med. Vad lånet kommer att kosta dig beror på hur mycket du ska låna, under hur lång tid och vilken ränta du erbjuds. Det kan också tillkomma andra kostnader såsom avgift för att lägga upp lånet, skicka avier, avsluta lånet i förtid för att nämna några saker. Att jämföra långivare mellan och då jämföra den effektiva räntan är ett bra sätt att ta reda på hur mycket lånet kommer att kosta.

Kan jag ångra mig?

Ofta har du som konsument en ångerrätt. Beroende på vilket lån du har ansökt om kan du ångra dig inom 14 dagar efter det att du fått lånevillkoren och avtalsinformationen. Du kan till exempel inte ångra ett bolån. Du måste själv kontakta långivaren men du behöver inte lämna någon förklaring. Om lånet har betalats ut måste du givetvis återbetala det till långivaren tillsammans med ränta inom 30 dagar. Om du behöver hjälp eller råd kring detta kan du kontakta Konsumentverket.