Aktieköp och snabblån – detta bör du tänka på

Nyheter

En nyligen publicerad nyhetsartikel (i maj 2021) visar på en oroväckande trend inom finansvärlden. Enligt artikeln förhåller det sig nämligen så att vissa företag som erbjuder snabblån också marknadsför just smslån som ett sätt att köpa aktier. Detta enligt en granskning som SVT gjort. Undersökningen visar att minst två sajter som ger råd om aktier är också sponsrade av företag inom snabblånebranschen.

Aktiemarknaden är het men ingen garant för mer pengar

Aldrig förr har vi svenskar handlat så intensivt på aktiemarknaden. Länge har det funnits ett stort intresse men på senare tid har fler fått upp ögonen för detta. Om detta har med coronapandemin att göra och fler sitter hemma, eller lägger sina pengar på aktiemarknaden låter vi vara osagt. Men faktum är att aktiemarknaden är het. Och givetvis inte bara hos ungdomar som denna undersökning har riktat in sig på.

I undersökningen som SVT gjort uttalar sig organisationen Sveriges konsumenter. Deras generalsekreterare uppger att det är oansvarigt att locka unga och möjligtvis oerfarna personer i tron att aktier kan ge snabba pengar.

Om du är intresserad av aktier och aktiehandel bör du därför först förstå vad det handlar om. Du bör läsa på vad det innebär att handla med aktier och få grundläggande tips och råd innan du satsar (för mycket) pengar. Som det mesta går börsen också upp och ner vilket du ska vara medveten om. Du bör, som alltid, fundera över vad du vill låna pengar till och hur du ska lösa återbetalningen för lånet. Detta både ur ett kort- och långsiktigt perspektiv eftersom saker kan hända på vägen.

Vad du bör tänka på innan du lånar pengar

Som alltid när du ska låna pengar, oavsett anledning, bör du fundera på vissa viktiga saker. Detta bör du också göra innan du ansöker om lånet. Dessa är:

Låna inte mer än vad du behöver!

Det är kanske lätt att tänka att “det är lika bra att fläska på” eller att återbetalningen blir ett senare problem. Men ett grundläggande och viktigt tips när du ska låna pengar är att du inte bör låna mer pengar än vad du behöver. Detta hör också ihop med nedanstående – att det du lånar ska du också betala tillbaka.

Tänk på att det du lånar ska du också betala tillbaka!

Även som föregående “tips” tycker många att detta är självklart. Men det kan inte poängteras nog. I artikeln från SVT beskriver de siffror från Kronofogden som pekar på en fördubbling av personer inom åldersgruppen 18 och 30 år som ansökte om skuldsanering under 2019 och 2020. Det finns dock ingen statistik över hur många som har ansökt om skuldsanering på grund av de har lånat pengar till aktiehandel.

Men oavsett anledning till varför du ansöker om ett lån ska det också återbetalas. Detta inklusive alla kostnader som ränta och andra avgifter som kan tillkomma i samband med att lånet beviljas. Det kan uppkomma vissa saker som till exempel att du blir arbetslös eller får svårigheter med att betala tillbaka och detta behöver du beakta innan du lånar.