3 saker du inte får glömma innan du lånar

Nyheter

Att låna pengar är inget du ska göra lättvindigt. Det är ett beslut som kan ha en stor inverkan på din privata ekonomi under en längre tid framöver. Det gör att du behöver tänka över saken noga vilket leder oss osökt in på första punkten i vår lista över saker du inte får glömma innan du lånar.

Tänk på att lånet ska återbetalas!

Vi gör ingen värdering huruvida du behöver låna pengar eller inte. Vi bryr oss inte heller om vad du ska använda pengarna till. Däremot vill vi att du funderar över är att du ska ha möjlighet att återbetala lånet inklusive alla kostnader som kan medfölja.

1. Jämför lån!

En av de viktigaste sakerna du kan göra innan du ansöker om ett lån, oavsett typ och summa, är att jämföra. Detta beror på att det kan finnas en stor skillnad i ränta mellan olika banker och kreditinstitut. De kan också sätta räntan på olika sätt. Genom att jämföra lån och långivare kan du hitta det bästa lånet för dig med en låg ränta. Du har nämligen en fördel som kund med att jämföra eftersom de konkurrerar om dig. Att använda en jämförelsesajt eller en så kallad låneförmedlare som jämföra flera lån samtidigt har även andra fördelar. Du kan nämligen även komma undan med endast en kreditupplysning istället för flera. Det går dessutom snabbt och smidigt att använda sig av en sådan tjänst.

Glöm inte att även jämföra den effektiva räntan!

Ett vanligt misstag man kan göra är att bara titta på den nominella räntan och inte den effektiva räntan. Den effektiva räntan inkluderar nämligen alla kostnader kring lånet. Det säger därför mer om den totala lånekostnaden än om du endast tittar på den nominella räntan.

2. Påverka räntan!

När du lånar pengar betalar du en kostnad för detta vilket är räntan. Detta påverkar därmed såklart din månadskostnad. Räntan varierar mellan olika långivare och beror på flera olika saker. Du kan själv påverka vissa av dessa saker vilket kan bidra till en lägre månadskostnad. Faktorer som påverkar är bland annat lånebelopp, återbetalningstid och din egen kreditvärdighet. Ett tips är att inte låna mer än vad du behöver och betala tillbaka snabbt som möjligt. En högre kreditvärdighet brukar innebära en lägre risk för långivaren och därmed en ökad möjlighet för bättre villkor och lägre ränta för dig.

3. Se över alla kostnader och villkor för lånet!

Som vi redan varit inne lite på säger den effektiva räntan mer om vad lånet kommer att kosta dig än den nominella räntan. Du bör därför kontrollera de avgifter som kan tillkomma som du inte kanske tänker på i första taget. Är det en väldigt dyr uppläggningsavgift som gör att totalkostnaden för lånet skjuter i höjden? Eller betalar du en dyr aviavgift för en pappersfaktura när det både är enklare och billigare att betala via autogiro? Det är onödigt att betala sådana kostnader eftersom det resulterar i en högre effektiv ränta och därmed ett dyrare lån. Dessutom bör du givetvis läsa de villkor som långivaren har i samband med lånet för att undvika missförstånd eller andra obehagliga överraskningar.