Så gör du för att få ditt lån utbetalt på kvällar och helger

Nyheter

Livet står inte still på kvällar och helger utan kanske snarare tvärtom. Det är då man unnar sig något extra gott, umgås med andra, shoppar och passar på och reser. Dessutom lever vi i en alltmer digitaliserad tid. Det är därför inte konstigt att behovet av extra tillskott i kassan kan behövas under kvällstid eller på helger. Under dessa mer obekväma tider är det främst snabblån och andra mindre lån som kan betalas ut.

Detta gör att den effektiva räntan kan vara hög. Det ställer även krav på både dig som låntagare och långivaren. Du bör också vara medveten om att du måste återbetala hela lånet inklusive alla kostnader. Du bör därför inte ansöka om mer pengar än vad du kan betala tillbaka.

Det finns huvudsakligen fyra olika faktorer som gör det möjligt att få lånet utbetalt på kvällstid eller under helgdagar. Vilka dessa är går vi igenom nedan. Glöm inte att själv kontrollera villkoren och kraven hos den specifika långivaren innan du ansöker för att undvika missförstånd!

Du måste uppfylla kraven för att få låna

Du behöver redan på förhand veta så att du uppfyller långivarens grundkrav för att få låna pengar. Dessa brukar du enkelt finna på långivarens hemsida. Generellt brukar det inte heller vara särskilt höga krav men du bör givetvis ta en koll på dessa innan du ansöker.

Om du till exempel har lånat pengar av den specifika långivaren tidigare är det en fördel eftersom långivaren redan då vet att du skött dig tidigare. Du ska dock vara medveten om att det kan krävas en mer fördjupad prövning kring din ansökan och du kan behöva komplettera din ansökan med begärda underlag.

Du måste ha samma bank som långivaren

Överföringar mellan olika banker kan ta tid, oftast upp till en eller ett par bankdagar. Detta gör att om du vill ha en utbetalning på kvällar eller helger bör du ha samma bank som långivaren. Oftast görs direktutbetalningar till de mest förekommande bankerna såsom Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB.

Du bör dock kontrollera detta innan du ansöker om det är viktigt med en snabb utbetalning. Vissa långivare kan erbjuda utbetalning på annat sätt, till exempel via Trustly. Det gör att bankerna inte har lika stor betydelse men även här bör du kontrollera det innan du ansöker.

Långivaren måste ha en automatiserad låneprocess och erbjuda direktutbetalning

Processen kring ansökan och lånet bör vara så enkel och smidig som möjligt för att du ska kunna erhålla utbetalning på helger eller kvällar. Långivaren måste därför ha en kreditgivningsprocess som är automatiserad. Detta innebär att det inte behöver vara någon människa som finns på plats och beviljar din ansökan.

Långivaren måste ha öppet på kvällar och/eller helger

En ganska given faktor som påverkar om du kan låna under obekväma tider är att långivaren faktiskt har öppet. Detta förutsatt att långivaren inte har en automatiserad låneprocess där en fysisk person inte behöver vara på plats. Vissa långivare erbjuder vissa öppettider som till exempel till klockan 20 eller 22 på kvällen samt några timmar på helgerna.