Vad du behöver veta om olika räntetyper

Nyheter

Ett av det viktigaste, om inte det viktigaste, när du ska låna pengar är vilken ränta du får. Det är dock inte helt enkelt att veta vilken ränta som egentligen är bra eller om det finns andra avgifter du bör tänka på när du ska låna pengar. Att veta räntan är därför viktigt dels för att du ska förstå hur mycket lånet kommer att kosta dig och dels för att du ska kunna välja det bästa lånet.

Olika typer av räntor

För det första bör du ha kännedom om vad ränta egentligen är. Det är den avgift som långivaren tar betalt för att låna ut pengar till personer eller företag. Generellt betalar du ränta varje månad tillsammans med amortering på lånet samt eventuellt andra avgifter som tillkommer. Det kan till exempel tillkomma en fakturaavgift som du ska betala månadsvis. När du som privatperson ska låna pengar finns det vissa typer av räntor som du behöver ha koll på.

Nominell ränta

Det är den nominella räntan som menas när man pratar om avgiften som långivaren tar ut för att låna ut pengar till dig eller ditt företag. Den kallas ibland också för årsränta. Det är också denna typ av ränta som du använder för att räkna ut hur mycket du ska betala, månadsvis eller årsvis.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är den ränta som visar den totala kostnaden för ditt lån. Om du till exempel tar ett smslån som löper på under en kortare tid än ett år, blir den effektiva räntan oftast hög. Den effektiva räntan anges oftast över ett år och i procent på din totala skuld.

Detta inkluderar alla avgifter som kan tillkomma när du lånar pengar, till exempel en månatlig aviseringsavgift eller en enskild uppläggningsavgift. Det gör också att den effektiva räntan generellt är högre än den nominella räntan. Dessutom påverkas den av hur många inbetalningar på lånet du gör under ett år.

Om du till exempel betalar av lånet varje månad får du en högre effektiv ränta än om du skulle betalat in per kvartal. Det är den effektiva räntan som du ska jämföra hur mycket lån hos olika långivare kostar. Man kan säga att den är mer rättvis än om du bara skulle titta på den nominella räntan.

Fast ränta

När du ska låna pengar kommer du också att märka att räntan beskrivs som fast eller rörlig. Den fasta räntan innebär att du har exakt samma ränta under hela avtalsperioden, det vill säga under den tid du har lånet och skulden hos långivaren. Räntan är fast oavsett om reporäntan (styrräntan som bankerna får från Riksbanken vid utlåning eller placering) går upp eller ner.

Rörlig ränta

Den rörliga räntan är som namnet antyder, rörlig, och följer reporäntan. Det innebär att din ränta på lånet kan gå upp och ner när som helst. Generellt brukar man få lägre räntekostnad på lång sikt. Det kan dock innebära en högre risk att ha en rörlig ränta på sitt lån eftersom det inte går att förutsäga hur reporäntan förändras framöver.