Så hittar du det bästa lånet för dig

Nyheter

Om du vill eller behöver ta ett lån, oavsett vilken form av lån, är det givetvis en fördel om det är billigt. Och med billigt menar vi att främst räntan är låg vilket gör att du får mer för pengarna. Men det finns även andra faktorer som påverkar vilket lån som är det bästa för just dig. Vi har alla olika ekonomiska förutsättningar.

Det finns också olika behov till varför man behöver ansöka om ett lån. På nätet i dag finns det också en uppsjö av olika långivare som erbjuder olika typer av lån. I nedanstående text försöker vi reda ut hur du hittar det bästa lånet för dig utifrån vilka faktorer som du tycker är viktiga.

Frågor du bör ställa dig innan du signerar ett låneavtal

Det finns några frågor du bör ställa dig innan du väljer vilket smslån du ska ansöka om. Detta för att du ska finna det lån som passar dig bäst utifrån olika faktorer. Det är du själv som vet vilken ekonomisk situation och behov du har och därför vilket lån som är bäst för dig.

Vilken ränta kommer du att erbjudas?

Räntan är en stor del av lånet och därför väldigt viktig när du ska ansöka om ett lån. Om du har en stabil ekonomisk situation och kan påvisa en god återbetalningsförmåga är möjligheten till en låg ränta och bra villkor högre.

Om vi pratar om sms- eller snabblån kan den effektiva räntan bli väldigt hög eftersom det handlar om små belopp som ska återbetalas på kort tid. Räntan kan variera stort mellan olika långivare. Det kan därför vara värt att använda sig av en låneförmedlingstjänst eller att själv kolla runt och jämföra olika långivare.

Har du betalningsanmärkningar eller inte?

En eller flera betalningsanmärkningar kan bidra till att det blir svårare att hitta ett bra lån med bra villkor och låg ränta. Du kan till exempel med fördel leta efter lån som kan beviljas utan att en kreditupplysning görs via UC. En kreditupplysning behöver alltid tas, men vissa långivare gör den istället via andra aktörer såsom exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Är det viktigt med snabb utbetalning eller kan du vänta några dagar på pengarna?

En del långivare kan erbjuda dig pengar väldigt snabbt, ibland inom några minuter med direktöverföring. Somliga gör överföringen inom några timmar medan andra långivare betalar ut inom en eller ett par arbetsdagar. En väldigt snabb utbetalningar avser främst om sms- och snabblån. Om det handlar om ett större privat/blancolån är sannolikheten betydligt lägre med en sådan snabb överföring.

Tillkommer det några kostnader på lånet och isåfall vilka?

En del långivare har en hel del kostnader som tillkommer när man beviljas ett lån hos dem. Detta beror dels på långivaren och dels på vilket lån du ansöker om. En start- eller uppläggningsavgift på några hundralappar är inte ovanligt förekommande. En avi- eller administrationsavgift brukar också tillkomma. Denna kan dock skilja sig åt beroende på om långivaren till exempel erbjuder den månatliga återbetalningen via autogiro eller e-faktura.