Så skiljer sig snabblån från blancolån

Nyheter

De pengar som du får tillgång till genom att ta ett lån kan användas till en rad olika saker. Du kan till exempel använda pengarna för att finansiera starten av ett nytt företag eller för att köpa en vigselring till din fästman eller fästmö. Men det finns många olika lån som du kan ansöka om och dessa har sina specifika egenskaper och användningsområden. I detta inlägg kommer vi därför gå igenom några av de vanligaste typerna av lån och kortfattat förklara hur de fungerar.

Snabblån

Snabblån är ett samlingsnamn för olika sorters lån med en liknande karaktär. Denna typ av lån är på relativt små belopp och de beviljas samt betalas ut skyndsamt – därav namnet snabblån. Det går med andra ord snabbt att få pengarna utbetalda förutsatt att du uppfyller långivarens villkor.

Snabblån är ofta så kallade högkostnadskrediter. Det innebär att de omgärdas av olika krav som infördes i konsumentkreditlagen de 1 september 2018. Till högkostnadskrediter räknas krediter och lån med en effektiv ränta på upp till referensräntan plus 30 procent. De stora skillnaderna mot tidigare är att lån som faller i denna kategori är försedda med ett kostnadstak och ett räntetak. Klicka på länken om du är intresserad av att läsa mer om vad detta innebär på Konsumentverkets webbplats.

SMS-lån

SMS-lån är troligtvis den låneform på dagens finansmarknad som har fått utstå allra mest kritik genom åren. Denna typ av lån påminner i mångt och mycket om snabblån men har vanligtvis en lite högre årsränta. Det gör att SMS-lånen ofta har lite högre priser samt en mer aggressiv kostnadsutveckling än vad som är fallet med snabblån. Med det sagt delar dessa bägge låneformer många egenskaper i övrigt.

Blancolån (privatlån)

Blancolån är ett annat namn för privatlån utan säkerhet. När du lånar lite större summor pengar än vad som är möjligt med snabblån och SMS-lån behöver du i regel ta ett privatlån. Dessa lån kan ibland ha en säkerhet vilken används som borgen för lånet. Men det är även vanligt att privatpersoner kan ta denna typ av lån utan säkerhet och då kallar man ibland lånen för just blancolån.

Bolån

Om du funderar på att köpa en bostad kan du ansöka om ett bolån. Ett sådant lån låter dig köpa en fastighet även om du inte har möjlighet att finansiera bostadsköpet kontant. Det är nämligen ovanligt att man som privatperson har tillräckligt mycket pengar för att köpa en bostad kontant. Undantaget från denna regel kan till exempel vara om du säljer en bostadsrätt i syfte att finansiera köpet av en villa eller en annan bostadsrätt.

Numera kan du dock inte finansiera hela bostadsköpet med hjälp av ett bolån. Du behöver även betala 15 % eller mer i kontantinsats. Det har därför blivit vanligt bland svenska bostadsköpare att man behöver låna till kontantinsatsen för att finansiera denna. För om du till exempel köper en bostad för 1 500 000 kronor behöver du alltså slanta upp minst 225 000 kr i kontantinsats. Och såvida du inte säljer en egenägd bostad för att finansiera bostadsköpet kan det vara svårt att skrapa ihop dessa pengar.

Många väljer dock att finansiera kontantinsatsen genom att ta ett blancolån. Men om det bara är ett mindre belopp som saknas kan du lika gärna välja att låna till kontantinsatsen genom att ta ett snabblån eller SMS-lån.