Få gångbara alternativ till snabblån

Nyheter

Om du är inne i en tillfällig ekonomisk svacka kan det vara lockande att be vänner, familj eller släktingar att låna ut pengar. Men det är sällan en särskilt bra idé att göra detta då risken är stor att pengarna sätter en kil i förhållandet mellan dig och dina närstående. Ingen vill ju i ärlighetens namn hamna i bråk med släkt eller vänner om pengar. Så om du är i behov av att låna pengar bör du sannolikt välja en annan väg.

En sak som du kanske inte har tänkt på är att den person som du ber att få låna pengar av kanske själv har det knapert ekonomiskt. Det ökade trycket som uppstår då du ber personen ifråga ber om ett lån kan leda till meningsskiljaktigheter som skadar erat förhållande. Så med detta i åtanke finns det sällan särskilt många alternativ när du är i behov av att låna pengar.

Bättre alternativ än att låna pengar från familj och vänner

Innan du bestämmer dig för att be en närstående om ett lån bör du överväga dina alternativ. Dessa inkluderar bland annat följande:

  • Be din arbetsgivare om ett förskott på lönen. Ett möjligt alternativ till att låna pengar från familj eller vänner är att be om ett förskott på lönen. Det är såklart långt ifrån alla arbetsgivare som skulle gå med på detta förslag. Å andra sidan vet du inte vad som gäller i ditt specifika fall om du inte frågar arbetsgivaren. Du bör dock se till att ha en plan som gör att pengarna räcker extra länge denna gång. Annars riskerar det att bli väldigt knapert fram tills nästa lön.
  • Sälj saker som inte längre behöver. Om du har saker som du inte längre använder kan du försöka sälja dessa. Detta är ett särskilt gångbart alternativ om du har någorlunda värdefulla saker som det finns en stor efterfrågan på. Du kan till exempel lägga ut annonser i olika köp- och säljgrupper på Facebook eller annonsera på sajter som Blocket eller Tradera.
  • Låna pengar under en kortare tid. Ett snabblån kan många gånger vara precis vad du behöver för att komma på fötter igen ekonomiskt. Denna typ av lån är på ganska små belopp och de är ofta kortfristiga, d.v.s. löper under en kortare tid. Så om du snabbt behöver få tillgång till pengar och har möjlighet att betala tillbaka dessa inom kort kan detta vara ett väldigt bra alternativ.

Förstör inte din vänskap – låna av en extern långivare

Det kan förvisso fungera bättre för vissa än för andra att låna pengar från bekanta eller nära och kära. Men att låna pengar från släktingar eller vänner är för de allra flesta ett ganska dåligt alternativ. Det går nämligen inte att försäkra sig om att förhållandet parterna emellan inte påverkas negativt av utlåningen. Detta gäller i synnerhet om du som lånar pengarna i slutändan inte har möjlighet att betala tillbaka dessa. Om du då har lånat pengarna av en vän kan vänskapen i värsta fall förstöras av lånet.

Därför är det i regel bättre att istället ansöka om ett snabblån hos en extern långivare.