Vad du behöver veta om långivaren

Nyheter

I dag finns det en uppsjö av olika långivare som erbjuder en rad olika låneprodukter. I denna stora djungel kan det ibland bli fokus på själva lånet och pengarna – hur mycket ränta det blir, hur mycket man kan låna, om kreditupplysningen görs med eller utan UC och så vidare. Och det är givetvis med all rätta, det är viktiga faktorer som man måste belysa.

Men lika viktigt, om kanske inte ännu viktigare, är det att undersöka själva långivaren. Det finns en drös frågor som du bör ställa dig själv och kontrollera. I denna text går vi igenom vad du bör tänka och titta på innan du ansöker om ett lån!

Vem är långivaren?

Först och främst ska man vara medveten om att långivaren oftast är ett varumärke. Det innebär att det finns ett företag bakom varumärket. Detta företag kan också ha flera olika varumärken inom lånemarknaden så man ska inte bli förvånad om man känner igen företagsnamnet hos flera olika långivare. Detta är inte heller någon varningssignal som du behöver bli orolig över.

Har långivaren tillstånd från Finansinspektionen?

För att bedriva sin låneverksamhet måste långivaren ha tillstånd från Finansinspektionen som också utövar tillsyn över verksamheten och långivaren. Tillståndet är därmed ett tecken på att långivaren är seriös och att du som kund kan känna en trygghet.

Om långivaren inte har tillstånd, där det helst också tydligt framgår på hemsidan, bör du dra öronen åt dig och inte ansöka där. Du kan själv kontrollera om långivaren har tillstånd genom att använda dig av Finansinspektionens tjänst.

Finns det kontaktuppgifter till långivarens kundtjänst?

En stark varningssignal som du behöver tänka på och titta efter är om det finns, eller saknas, kontaktuppgifter till långivaren och dess kundtjänst. Går det att kontakta kundtjänsten via telefon eller hänvisas du bara till en e-postadress?

Finns det flera olika kontaktvägar eller en enda? Hur ser kundtjänstens öppettider ut – har de till exempel öppet på kvällar och helger eller har de öppet två timmar på förmiddagarna? Vilket kontaktsätt du vill ha och efterfrågar hos en långivare är givetvis upp till dig, men generellt är det bra med generösa öppettider och flera olika kontaktvägar.

Upplevs långivarens hemsidan seriös?

En annan sak som du kan titta på hos långivaren är om deras hemsida upplevs som seriös eller inte. Det är upp till dig vad du anser vara seriöst eller inte. Det finns dock vissa saker som du kan titta på:

  • Står det tydligt vem som är långivare och vilket företag som eventuellt står bakom varumärket?
  • Finns det information om att långivaren har tillstånd från Finansinspektionen och till exempel följer Konsumentkreditlagen?
  • Presenterar de utförliga villkor och olika policys som du kan läsa?
  • Finns det frågor och svar på vanligt ställda frågor? Hur ser den övriga informationen ut kring låneprocessen – är den tydlig och konkret eller tvärtom? Finns det till exempel instruktionsfilmer över processen?
  • Hittar du tydlig information om vilka kostnader som tillkommer när du beviljas ett lån?
  • Finns det information om ansökan är kostnadsfri, att ansökan inte är bindande och att du har ångerrätt?